GABEM AKAN JALIN KERJASAMA DENGAN NEGARA ANGGOTA OIC

Gagasan Badan Ekonomi Melayu (Gabem) akan menjalin hubungan dengan negara-negara anggota OIC dalam usaha membantu negara anggota OIC, kerjasama tersebut juga secara tidak langsung menyumbang kepada peningkatan ekonomi orang Melayu.

Beliau yang baru pulang daripada bertemu dengan para pemimpin Dewan Perniagaan Melayu Brunei (DPMB) di Bandar Seri Begawan berkata, pelbagai perkara dibincangkan dalam pertemuan itu termasuk mengenai kepentingan ekonomi orang Melayu.

Susulan daripada pertemuan tersebut, katanya, satu memorandum persefahaman (MOU) akan dimeterai antara Gabem dan DPMB.

"Menerusi MOU itu, kita bersetuju bekerjasama dan bertukar-tukar fikiran serta projek antara kedua-dua belah pihak.

"Sebuah konsortium juga bakal ditubuhkan antara GABEM dan DPMB dalam masa terdekat ini bagi memudahkan lagi perkongsian strategik tersebut," katanya.

Menurut Rahim, GABEM juga merancang mengadakan pertemuan yang sama dengan Dewan Perniagaan Melayu Singapura dan Dewan Perniagaan Melayu Indonesia.

"Mungkin mereka kekurangan modal, ketiadaan tenaga pakar, sistem perbankan yang tidak cekap serta taraf pendidikan yang rendah.

"Jadi untuk tujuan itu, Gabem akan menyelaraskan usaha memajukan negara anggota OIC bersama Perdana Menteri yang juga Pengerusi OIC," katanya kepada Utusan Malaysia.

Beliau berkata demikian selepas menyampaikan sijil Kursus Usahawan Tani Penanaman Cendawan di Dewan Persatuan Peniaga dan Usahawan Melayu Malaysia (PPUMM) di sini semalam.

Seramai 80 ahli PPUMM dari seluruh negara mengikuti kursus selama sehari itu yang dianjurkan oleh persatuan itu dengan kerjasama Jabatan Pertanian.

0 Comments:
Post a Comment
<< Kembali
 


Biodata
Baginda s.a.w. bersabda; Orang yang berusaha membantu para janda dan orang miskin diibaratkan sebagai orang yang berperang di jalan Allah, seperti orang yang bangun sembahyang sepanjang malam dan seperti orang yang berpuasa tanpa berhenti. (H.R. Bukhari & Muslim)
Dilawati Sejak Ogos 2006
    counter
Aktiviti Terkini

15 Jan 07 (Isnin)
Setiap aktiviti akan dipaparkan disini
  


Berita Terdahulu
Arkib
Email RTC


Pejabat
Suite 30-1, Wisma UOA 11
No. 21, Jalan Pinang
50450 Kuala Lumpur

Tel : 03-2163 4668
Fax : 03-2163 5658
SMS : 019-2010 000


Kalendar
Semak Keahlian UMNO


Semak Daftar PengundiBancian Pemilih


Gabem Sana Sini

Akhbar Hari Ini
Pautan