USAHAWAN GAGAL HAYATI ASPIRASI MELAYU GLOKAL DI BIDAS
TEMERLOH 14 Mei - Pengerusi Gagasan Badan Ekonomi Melayu (Gabem), Tan Sri Abdul Rahim Thamby Chik membidas sikap usahawan Melayu yang gagal menghayati aspirasi kerajaan dalam membina masyarakat Melayu glokal dan terbilang.


Tegas beliau, amalan negatif usahawan Melayu yang mahu cepat kaya dengan menggadai projek kepada pihak lain menyebabkan berlaku banyak ketirisan yang menimbulkan pelbagai persoalan yang perlu ditangani.

Katanya, amalan sesetengah usahawan yang hanya menjadi perantara untuk mendapatkan projek kerajaan malah sanggup menjadi kuda tunggangan pihak lain juga menjatuhkan maruah bangsa.

"Penubuhan Gabem hasil komitmen dan keprihatinan Majlis Tertinggi UMNO membuktikan bahawa semua kerenah usahawan Melayu yang mahu cepat kaya perlu ditangani dengan bijaksana dan berfokus.

"Gabem bertanggungjawab memastikan orang Melayu tidak dibelenggu dengan minda subsidi, sebaliknya bersaing merebut peluang ekonomi," katanya.

Beliau yang juga Ahli Majlis Tertinggi UMNO menyatakan demikian ketika berucap pada majlis penutupan Simposium Keusahawanan Gerakniaga Wanita 2007 anjuran Pergerakan Wanita UMNO Bahagian Temerloh di Dewan Tun Razak di sini malam tadi.

Hadir sama ialah Ahli Parlimen Temerloh, Datuk Mohd. Sarit Yusoh; Exco Kerajaan Pahang, Datuk Mohd. Sharkar Samsudin; Ahli Dewan Undangan Negeri Semantan, Datuk Hamdan Sudin dan Senator Siti Rokiah Zabidin.

Abdul Rahim berkata, walaupun kerajaan Barisan Nasional (BN) yang memerintah telah menyalurkan peruntukan besar dalam usaha membina usahawan Melayu unggul, tetapi sikap buruk usahawan Melayu membantutkan usaha murni itu.

"Usahawan Melayu harus mempamerkan kredibiliti dan keupayaan tinggi dalam sektor ekonomi supaya mereka boleh dijadikan model kepada usahawan baru untuk bersaing dalam perniagaan," katanya.

0 Comments:
Post a Comment
<< Kembali
 


Biodata
Baginda s.a.w. bersabda; Orang yang berusaha membantu para janda dan orang miskin diibaratkan sebagai orang yang berperang di jalan Allah, seperti orang yang bangun sembahyang sepanjang malam dan seperti orang yang berpuasa tanpa berhenti. (H.R. Bukhari & Muslim)
Dilawati Sejak Ogos 2006
    counter
Aktiviti Terkini

15 Jan 07 (Isnin)
Setiap aktiviti akan dipaparkan disini
  


Berita Terdahulu
Arkib
Email RTC


Pejabat
Suite 30-1, Wisma UOA 11
No. 21, Jalan Pinang
50450 Kuala Lumpur

Tel : 03-2163 4668
Fax : 03-2163 5658
SMS : 019-2010 000


Kalendar
Semak Keahlian UMNO


Semak Daftar PengundiBancian Pemilih


Gabem Sana Sini

Akhbar Hari Ini
Pautan