GABEM DIISTIHAR SEBAGAI SAYAP EKONOMI UMNO - NAJIB
SHAH ALAM 14 April 2007 – Timbalan Perdana Menteri Dato Seri Mohd Najib Tun Razak mengistiharkan Gagasan Badan Ekonomi Melayu (Gabem) sebagai sayap ekonomi UMNO yang akan bekerjasama dengan pemimpin politik, pegawai kerajaan, usahawan dan badan bukan kerajaan (NG0) Melayu untuk meningkatkan taraf sosio-ekonomi bumiputera.

Menurut Timbalan Perdana Menteri ada dua perkara kita perlu meningkatkan ekonomi kita. Pertama, kita sebagai peneraju politik negara.

Dato' Seri Mohd Najib Tun Razak ketika berucap merasmikan Gabem Negeri Selangor

Pengiktirafan Gabem sebagai sayap ekonomi UMNO adalah kemenangan awal pada perjuangan UMNO untuk memartabatkan ekonomi orang-orang Melayu - Tan Sri Rahim Tamby Chik

‘‘Tidak guna kedudukan kita hebat tetapi ekonomi tidak tegap, nanti orang akan mempersoalkan kewibawaan kita,” katanya.

Perkara kedua, kata Najib, Malaysia hanya mempunyai 13 tahun lagi untuk mencapai matlamat menjadi negara maju.

"Kita sedar Lembah Klang dan Selangor menjadi nadi ekonomi negara. Kita berharap usahawan di sini akan menyumbang kepada pencapaian keseluruhan untuk menjadikan Malaysia negara maju," tambahnya

Najib berkata demikian ketika berucap melancarkan Gagasan Badan Ekonomi Melayu (Gabem) Selangor, di sini hari ini.

Hadir sama Menteri Besar, Datuk Seri Dr. Mohamad Khir Toyo; Pengerusi Gabem, Tan Sri Abdul Rahim Thamby Chik dan Ketua Penerangan UMNO, Tan Sri Muhammad Muhd. Taib.

Dalam pada itu, Timbalan Perdana Menteri berkata, usahawan Melayu juga terlalu tertumpu kepada satu bidang terutamanya pembinaan untuk menjana kekayaan.

"Bila kita ada Pusat Latihan Khidmat Negara (PLKN), semua hendak bina kem PLKN. Kita mempunyai kira-kira 46,000 kontraktor Kelas F iaitu yang terbanyak di dunia.

"Mereka ini hanya tumpu pada pembinaan tetapi tidak mahu menceburi bidang perniagaan baru yang jarang diceburi oleh usahawan Melayu," katanya.

Di majlis itu juga ADUN Batu Tiga YB. Dato’ Salamon Selamat di lantik sebagai Pengerusi Gabem Negeri Selangor

Sebahagian daripada tetamu yang hadir


Dato Seri Mohd Najib, Menteri Besar Selangor Dato' Seri Mohd Khir Toyo dan Tan Sri Rahim bergambar bersama barisan pimpinan Gabem Selangor

0 Comments:
Post a Comment
<< Kembali
 


Biodata
Baginda s.a.w. bersabda; Orang yang berusaha membantu para janda dan orang miskin diibaratkan sebagai orang yang berperang di jalan Allah, seperti orang yang bangun sembahyang sepanjang malam dan seperti orang yang berpuasa tanpa berhenti. (H.R. Bukhari & Muslim)
Dilawati Sejak Ogos 2006
    counter
Aktiviti Terkini

15 Jan 07 (Isnin)
Setiap aktiviti akan dipaparkan disini
  


Berita Terdahulu
Arkib
Email RTC


Pejabat
Suite 30-1, Wisma UOA 11
No. 21, Jalan Pinang
50450 Kuala Lumpur

Tel : 03-2163 4668
Fax : 03-2163 5658
SMS : 019-2010 000


Kalendar
Semak Keahlian UMNO


Semak Daftar PengundiBancian Pemilih


Gabem Sana Sini

Akhbar Hari Ini
Pautan