FTA: JANGAN TUNDUK KEPADA AS
Sebahagian daripada peserta yang hadir dalam Seminar Hala Tuju Ekonomi Dalam Rancangan Malaysia Kesembilan (RMK9) anjuran Biro Ekonomi dan Pembangunan Usahawan UMNO Bahagian Kepong

Tan Sri Abdul Rahim bersama Dato' Ridzwan Abdul Hamid (kiri) Ketua UMNO Bahagian Kepong ketika sidang media selepas majlis tersebut
KUALA LUMPUR 23 Julai – Kerajaan perlu berhati-hati dalam menjalankan rundingan perjanjian perdagangan bebas (FTA) dengan Amerika Syarikat (AS) dan tidak tunduk kepada tekanan.

Pengerusi Gagasan Badan Ekonomi Melayu (Gabem), Tan Sri Rahim Thamby Chik berkata, Malaysia tidak perlu tunduk kepada tekanan AS agar perjanjian itu segera dimeterai sehingga menjejaskan agenda ekonomi nasional.

‘‘Gabem bimbang rundingan itu akan membuahkan hasil berat sebelah kerana tekanan oleh AS sehingga kepentingan komuniti perniagaan tempatan terjejas.

‘‘Malaysia bergerak atas landasan keharmonian hidup pelbagai kaum serta pengagihan kekayaan yang adil dan jika ini diganggu, kita bimbang akan merosakkan semua yang telah disusun oleh kerajaan,’’ katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Seminar Hala Tuju Ekonomi Dalam Rancangan Malaysia Kesembilan (RMK-9) anjuran Biro ekonomi dan Pembangunan Usahawan UMNO Bahagian Kepong di sini, hari ini.

Tambahnya, AS sebagai sebuah kuasa besar pastinya akan mengenakan tekanan ke atas Malaysia untuk menyegerakan perjanjian berkenaan.

Ujarnya, negara itu juga menggunakan pelbagai saluran termasuk badan bukan kerajaan, individu serta pegawai kerajaan bagi mengumpul maklumat potensi ekonomi Malaysia.

Justeru katanya, Malaysia juga perlu menggunakan semua agen yang ada bagi menilai balik segala syarat yang telah ditetapkan oleh AS agar ia tidak berat sebelah.

‘‘Jangan dengan FTA, ada kontraktor AS yang berbaris sama menghantar borang tender bagi projek-projek kerajaan negeri dan pihak berkuasa tempatan.

‘‘Kalau keistimewaan sedemikian yang diberi boleh tetapi pastikan kita juga mendapat hak yang sama di negara mereka,’’ ujarnya.

Dalam pada itu katanya, kerajaan juga perlu menimbangkan penglibatan kontraktor bumiputra berpotensi dalam projek pembinaan landasan kereta api laju dari Kuala Lumpur ke Singapura.

Menurutnya, walaupun projek berkenaan merupakan inisiatif pembiayaan swasta (PFI) namun ia perlu memberi manfaat kepada kontraktor lain terutamanya bumiputra.

‘‘Mungkin kerajaan boleh menetapkan beberapa syarat agar kontraktor bumiputra tidak ketinggalan dalam projek berkenaan,’’ jelasnya.
Utusan Malaysia
0 Comments:
Post a Comment
<< Kembali
 


Biodata
Baginda s.a.w. bersabda; Orang yang berusaha membantu para janda dan orang miskin diibaratkan sebagai orang yang berperang di jalan Allah, seperti orang yang bangun sembahyang sepanjang malam dan seperti orang yang berpuasa tanpa berhenti. (H.R. Bukhari & Muslim)
Dilawati Sejak Ogos 2006
    counter
Aktiviti Terkini

15 Jan 07 (Isnin)
Setiap aktiviti akan dipaparkan disini
  


Berita Terdahulu
Arkib
Email RTC


Pejabat
Suite 30-1, Wisma UOA 11
No. 21, Jalan Pinang
50450 Kuala Lumpur

Tel : 03-2163 4668
Fax : 03-2163 5658
SMS : 019-2010 000


Kalendar
Semak Keahlian UMNO


Semak Daftar PengundiBancian Pemilih


Gabem Sana Sini

Akhbar Hari Ini
Pautan