GABEM DITUBUH DI SEMUA NEGERI
LUMUT 30 Julai – Gagasan Badan Ekonomi Melayu (Gabem) akan ditubuhkan di setiap negeri bagi memastikan prestasi ekonomi orang Melayu dipantau secara lebih dekat,kata Pengerusinya, Tan Sri Rahim Thamby Chik.

Beliau berkata, penubuhan Gabem itu juga untuk mengetahui segala masalah yang wujud dan perkara ini telah dipersetujui oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi.

Tambahnya, Menteri Besar dan Ketua Menteri akan mengetuai Gabem di setiap negeri bagi memastikan segala masalah berhubung keusahawanan dan ekonomi orang Melayu terus dipantau sebaik mungkin.

‘‘Perdana Menteri telah bersetuju supaya Gabem ditubuhkan di setiap negeri supaya segala permasalahan tentang kemajuan ekonomi orang Melayu dipantau secara lebih dekat.

‘‘Masalah-masalah yang wujud ini juga akan dapat terus dikemukakan kepada Majlis Tertinggi (MT) UMNO untuk tindakan sewajarnya,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menyampaikan ucapan Peranan Gabem Dalam Mengukuhkan Agenda Ekonomi Melayu pada Seminar Keusahawanan Hala Tuju Ekonomi Pemuda Perak 2006 di Teluk Batik, di sini hari ini.

Menurut Rahim, Ahli Jawatankuasa Gabem di peringkat negeri akan dianggotai 20 orang termasuk Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) yang menjadi penasihat.

‘‘Apa yang penting, badan-badan ekonomi yang berada di setiap negeri perlu bersatu dan perlu menghubungi Gabem supaya permasalahan mereka dapat perhatian terus dan mempunyai forum yang betul dalam mempermudahkan tindakan,” katanya.

Rahim menambah, MT UMNO juga menggalakkan penubuhan badan yang berkecimpung dalam bidang ekonomi kerana ia memudahkan sebarang penyaluran bentuk bantuan serta kepentingan lain.

Katanya, dengan mempunyai badan yang mengambil kira kepentingan orang Melayu dalam bidang ekonomi, sudah pasti masalah keciciran Melayu dalam bidang ini dapat dikurangkan.

Beliau berkata, dengan mempunyai badan ini ia memudahkan pemantauan dan mampu mencegah dari segi penyelewengan dan rasuah dalam pengurusan ekonomi.
Utusan Malaysia
0 Comments:
Post a Comment
<< Kembali
 


Biodata
Baginda s.a.w. bersabda; Orang yang berusaha membantu para janda dan orang miskin diibaratkan sebagai orang yang berperang di jalan Allah, seperti orang yang bangun sembahyang sepanjang malam dan seperti orang yang berpuasa tanpa berhenti. (H.R. Bukhari & Muslim)
Dilawati Sejak Ogos 2006
    counter
Aktiviti Terkini

15 Jan 07 (Isnin)
Setiap aktiviti akan dipaparkan disini
  


Berita Terdahulu
Arkib
Email RTC


Pejabat
Suite 30-1, Wisma UOA 11
No. 21, Jalan Pinang
50450 Kuala Lumpur

Tel : 03-2163 4668
Fax : 03-2163 5658
SMS : 019-2010 000


Kalendar
Semak Keahlian UMNO


Semak Daftar PengundiBancian Pemilih


Gabem Sana Sini

Akhbar Hari Ini
Pautan